Att bryta mönster

Invanda mönster får oss att trampa på samma stigar

Så underbart vårväder ute. Solen skiner och det riktigt spritter i kroppen. Hög på livet gav jag mig ut i det vackra vädret för att njuta. Mycket av det som jag jobbat med och för det sista hade jag lyckats boka av och min känsla var att här skulle det firas. Gärna med en något sött som ett bakverk eller två.

För det är så mitt invanda beteende är, det är ett mönster. Min hjärna kopplar ihop att fira, att unna sig och att njuta med bullar och bakelser. Utan att jag behöver ägna det ett tanke så går impulsen blixtsnabbt. Du kanske känner igen dig? Såsom en god middag med mys, ett glas champagne med firande, tacos är lika med fredag etc jag kan hålla på länge och räkna upp. Biologiskt är det ju hjärnans sätt att förenkla för oss. Om vi behövde fatta noga genomtänkta beslut i alla val vi gör så skulle energin aldrig räcka till så hjärnan automatiserar och skapar en genväg till handling. I mitt fall unna sig = bakelse. Det hade ju varit fine om det nu inte vore så att jag dragit ner på socker och vitt mjöl av hälsoskäl (det får bli ett helt annat inlägg). Jag behövde programmera om mig. Det blev denna vackra bukett ifrån Ljungskile blommor som jag unnade mig istället. Nu pryder den köket med sina vackra färger och jag stannar upp varje gång jag passerar och njuter av dess färger, dofter och skönhet. 

Att bryta mönster

Vill även du förändra ditt beteende eller ett mönster?

Kanske har även du ett mönster som inte fungerar för dig och som du skulle vilja ändra?

Då kan du prova med detta

  • Stress, undvik att vara i ett stressat läge. För då finns inte energi att bryta eller att göra annorlunda. Om du känner dig stressad prova då först innan du agerar att sätta dig, blunda om möjligt och andas för en stund.
  • Välj att byta ut din tilltänkta handling mot något annat. Såsom tillexempel i mitt bakelse till bukett med blommor. Fast du hittar ditt alldeles egna.
  • Tänk upprepade gånger på det du bytte till såsom exempelvis buketten med dess färg och doft. Överskölj dig med känslan som skapades och kom tillbaka till handlingen om och om igen för så skapar hjärnan nya motorvägar och mönster och tidigare kopplingen blir inte längre lika stark.
  • Var medveten om att mönster och beteenden som du skapat och underhållit genom hela ditt liv inte ändras på en gång. Så var snäll mot dig själv, det kan ta ett tag att ändra. 
  • Prova även att öva på medveten närvaro i andra sammanhang så blir det lättare att fatta medvetna beslut och få syn på det som går på autopilot i ditt liv.